Dwars door de Amerika’s

Vorige week ben ik vertrokken voor een vijf maand durende reis door de Amerika’s. Een reis die sommigen interpreteren als het achterlaten van mijn jeugd op zoek naar mijn doorbraak naar het volwassendom. Anderen houden het tussen een laattijdige stuiptrekking van de adolescentie en een vroegtijdige midlifecrisis. Laat staan dat ik hoop mezelf tegen te komen tijdens deze reis. Misschien zijn dit wel mijn eigen zinsbeelden.

Toch is deze reis geen vlucht, ik vermoed dat ik het allemaal wel voor elkaar heb in deze maatschappij. Achteraf zal ik mij weer mooi in de gemeenschap voegen en de spelregels volgen. Weer meer deelnemer dan toeschouwer worden.

Onlangs ben ik 31 jaar geworden, ik heb de laatste zeven jaar veel gereisd, steeds veilig het avontuur en het ongewisse opgezocht. Toch wil ik mij niet voorstellen als een doorgewinterde reiziger, vaak word ik de weken voor mijn afreis afgeschrikt door dat avontuur, sla ik mezelf voor het hoofd dat ik bij het boeken van mijn vlucht steeds zo overmoedig ben. In die laatste weken voor mijn vertrek zoek ik steevast naar uitvluchten om toch niet te moeten gaan en wik deze omzichtig zodat ik door vrienden en goegemeente niet als angsthaas word nagekeken. Natuurlijk vertrek ik steeds – krampachtig. Ook deze maal.

Ik beken dat ik deze reis binnensmonds benoem als een mijlpaal in mijn leven, mede gedreven door het iconografische karakter van zulke odyssees. In mijn achterhoofd zitten schitterende reisverhalen zoals On the road van Jack Kerouac. Hij die één van zijn reizen zo mooi verwoordde toen hij halverwege Amerika was: op de breuklijn tussen het oosten van zijn jeugd en het westen van zijn toekomst. Zonder dat enige andere vergelijking verder zou opgaan, maak ik deze reis op het punt waarop mijn vriendin en ik het meer en meer hebben over een huis kopen en kinderen.

Het moment waarop we meer en meer middenklasse-mensen worden, maar dat liever blijven ontkennen, amper beseffend dat onze gesprekken vaker dan ons lief is, afglijden naar onderwerpen als werkzekerheid, een goed nest om een gezin te stichten en het veiligheidsgevoel in Gent.

En toch vertrek ik, met de rugzak en met veel ambitie, natuurlijk zal ik op onbewaakte momenten mezelf – heimelijk – proberen te vinden. Wie weet zijn er antwoorden te vinden al liftend tussen Montevideo en Buenos Aires en zo verder naar Patagonië en Santiago in Chili, noordwaarts trekkend langs Bolivië, Peru, Colombia, de boot op naar Mexico, dat als sluis zal dienen voor dat andere Amerika waar Alaska mijn noordelijkste punt zal zijn.

Naast het eigen pad dat ik zal trachten te banen, zal ik tevens in de sporen treden van de jonge Che Guevara, eerder genoemde Jack Kerouac, motornovellist Robert Pirsig en de esthetische reiziger: Christopher McCandless. Iets waaraan ik niet wil verzaken eens daar. Ik wil grote en kleine mensen ontmoeten, bekeken vanuit verschillende ooghoeken.

Pan-Amerikaans reizen al liftend of met het openbaar vervoer al is het maar om mijn alleen zijn/eenzaamheid te doorbreken om toch maar niet te veel met mezelf geconfronteerd te worden, niet?

Ik wil op zoek gaan naar waar mensen op zoek gaan als ze zulke reizen maken, kijken wat dat ontbrekende stukje is dat mensen beweren te hebben gevonden na de-reis-van-hun-leven. Kijken hoeveel indignado er nog over is en of mijn vloek tegenover de maatschappij eerder tanende is of juist stand gehouden heeft gehouden na mijn twintigerjaren. Weten of ik mij kan ontwortelen van mijn veilige thuis en lieve, warme voorspelbaarheid. Even het spel vanaf de zijlijn bekijken en mij onttrekken aan de maatschappelijke druk, al is dat laatste misschien maar een illusie.

Vanaf komende weken kan u mij hier volgen met veel hersenspinsels over het solitaire reizen en de schoonheid die voor mijn ogen zal voorbij glijden.

Montevideo, 23 januari 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s